EĞİTİM FAKÜLTESİ

Fakültemiz 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi Mezuniyet töreni

Fakültemiz 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi Mezuniyet töreni Üniversitemiz Rektörü, Rektör Yardımcıları, Dekanımız, Fakültemizin Akademik ve İdari Personelleri, Mezun öğrencilerimiz ve Mezun öğrencilerimizin ailelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Dekanımız tarafından gerçekleştirilen konuşmada şu ifadelere yer verildi.

 

Değerli öğretmenlerimiz,

 

Bugün düzenlemiş olduğumuz bu mezuniyet programı ile Maarif Ordumuzun saflarına katılmak üzere ilk adımı atacaksınız. Böylelikle Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma” ideali taşıyan insan gücünün kalp atışlarındaki yerinizi alacaksınız. Ay Yıldızlı Al Bayrağımızın dalgalandığı cennet vatanımızın her köşesinde, bir eğitim kurumunda, sizin gözlerinize bakarak sizi rol-model alacak olan yeni filizlenen tohumlara can suyu olacaksınız. Cumhuriyet’in sizden istediği fikri hür, vicdanı hür nesillerin inşasında ter dökmeye başlayacaksınız. Bu yolda karşınıza maddi manevi zorluklar da elbet çıkacaktır. Ancak siz millî mücadele yıllarında, henüz askerî zafer kazanılmamışken, ortalık hâlâ kan ve barut kokarken Maarif Kongresi’ni toplayan ve davet ettiği öğretmenlerin tek tek ellerini sıkan Başöğretmen’in izinde yürüdüğümüzü hatırladıkça, bu zorluklara göğüs gerebileceksiniz. Bozgunda bile fetih rüyası gören bir iklimin meyveleri olduğunuzu her daim hatırlamanızı dilerim.

 

Sevgili mezunlarımız,

 

Fakültemizde, can ocağımızda pişen aş olarak sizin taliplisi olduğunuz davanın özü, nesillerin inşasıdır. Bu uğurda hiçbir değişken yoktur ki sizin niteliğinizin ötesinde bir kıymeti olsun. Maarif davamızı sırtlayan yetişmiş insan gücümüz olan öğretmen unsuru; eğitim teknolojilerinin, binaların, müfredatın çok ötesinde anlam ifade eden, ulusun istikbalinde en derin izi bırakan mühürdür. Sizler de bugünden itibaren birer öğretmen olarak Âsım’ın nesliyle her gün göz göze gelen, öz öze giden, bir bakışıyla onun içine işleyen, yüreğine dokunan, kalbini ve zihnini yapılandıran, yurdun evladından evrensel kıymet hükmü damıtan; halkları, toplumları talim ve terbiye vesilesiyle millet hâline getiren destansı serüvenin kahramanları olacaksınız.

 

Ecdadın kürsüsünde muallimdiniz, âlimden köklendiniz. Sizler, bir nabız Mehmed Akif gibi ‘korkma’dan marşımızı okutacaksınız, Arif Nihad hükmü gibi ‘dalgalandığı yerde ne korku ne keder’ veren al sancağın gölgesinde. Bir duyum Süleyman Çelebi’siniz, ‘Allah adun zikredersiniz evvela’. Bir kalkım Dede Korkut’sunuz, ‘Adı güzel Muhammed’i anan. Bir biliş Nevaî’siniz, ‘on sekiz bin âleme girmişçesine’, Doğan Aksan’sınız ‘ana dilimizin söz denizinde’. Bir yazım Kaşgarlı Mahmut’sunuz, ‘Tanrı’nın egemenlik güneşini Türk burçlarından yeniden doğuracağı’ ümidiyle. Ağzınızdan, kaleminizden çıkan her sözcükle biraz daha Türk olursunuz, ‘Ne mutlu’ dercesine...

 

Değerli veliler,

 

Bugün buradan öğretmen olarak yükselen bu gençleri ana babalık hamuruyla yoğuran, edep mayasıyla dinlendiren, özveri dolu yüreğinizde egemen olan heyecanı ve coşkuyu saygıyla selamlamaktan şeref duyarım. Evlat hukuku nispetince taze öğretmenlerimizin daha nice güzel günlerini görmenizi, bu anında olduğunuz gibi nice güzel anlarında yanlarında olmanızı Allah’tan niyaz ederim. Bu mezuniyeti olduğu gibi onları görevleri başında görmek de sizin en büyük hakkınız. Sizler, en karanlık günlerde bile evlatlarınızın eğitimden geri kalmamaları için gösterdiğiniz çabayla tarihteki onurlu yerinizi hak ettiniz.

 

Kıymetli öğretim üyelerimiz,

 

Birlikte yetiştirdiğimiz öğretmenlerin Türk neslinde öreceği manevî dokuyu düşlemenin sizi de istikbale dair büyük bir heyecana sevk ettiğini yüzlerinizden okuyorum. Sizler bu hissin ve bilincin şevkiyle eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirmek suretiyle maarif davamızda öncü pınar esenliğini sunmaktan yorulduğunuzda bile davanızdan vazgeçmediniz. Böylece millî benliğimizi sonraki nesillerimize ak danteller gibi işlemek, sizin için memuriyetin getirdiği bir zorunluluk olmaktan çıkıp ulusumuza dair kurduğumuz düşlerimize giden uyanış titremeleri hâlinde her yeni güne anlam kattı. İşte bu hâl diliyle hâllendikçe siz, eğitim fakülteleri bünyesinde öğretmen yetiştirmede ezelden gelen bir duyuşun ve bilişin varisleri olmanın ayrıcalığını fakültemizdeki öğretmen adaylarına tattırma gayesini de huşu içinde üstlendiniz. Buradan mezun ettiğimiz öğretmenlerimizin diplomalarına bir nevi icazet gözüyle bakma cüretini veren bu engin hisler âleminde her sabahki mesainize, hocasının atından sıçrayan çamuru şeref bilen gönlün aksisedasını duyarak başladınız. Size emanet edilen gençlere verdiğiniz engin emeklerinizden ötürü sizlere de öğrencilerimiz ve velilerimiz adına teşekkür ederim.

 

Değerli idari personelimiz,

 

Fakültemizdeki öğretmen yetiştirme sürecinde ortaya çıkan tüm idari meselelerin halli için mesai harcayan, eğitim sürecinin en hisli akışını temin etmek için inisiyatif alan ve fakültemizin sürekli olarak amacı yolunda dinç kalabilmesi için elini taşların ezmesinden çekinmeyen siz idari personelimize de ayrıca teşekkür ederim. Sizlerin de bugünkü coşkumuzda payınız büyüktür.

 

Sevgili gençler,

 

Dört yıl içindeki eğitiminizde sizlere; sorgulamayı düşündüklerinizi korkusuzca ama saygı ve ahlak çerçevesinde ifade edebilmeyi, başkalarının fikirlerine ve hayatına saygı duymayı, dostluk ve kardeşlik içinde yaşamayı, hayallerinizin peşinden koşmayı ve en önemlisi de nasıl öğrenebileceğinizi gösterdik. Öğrenmenin, okumanın, bilginin peşinden koşmanın ulvi ve sadece insana has bir özellik olduğunu, ilmin ve öğretmenin kutsiyetini hatırlattık. Buna karşılık ise sizden bazı beklentilerimiz var: “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” sözünü hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Her ne olursa olsun doğru ve adil insan olmanızı, önce kendinize sonra çevrenize faydalı olmanızı, tefekkür etmenizi; çalışmadan, emek vermeden hiçbir şeye sahip olunmayacağının bilinciyle yaşamanızı, birlikteliğin değerini bilmenizi, ülkemizi ve insanlığı geliştirmek için çaba göstermenizi bekliyoruz. Sizler, Ordu Üniversitesi mezunu olarak buna hazırsınız.

 

Sözlerime son verirken mezuniyetinizi tekrar tebrik ediyor, sizlerin bugünlere gelmenizde pay sahibi olan ülkenizi, ailenizi, üniversitemizi unutmamanızı rica ediyorum. Bundan sonraki hayatınızda her birinize sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu bir ömür diliyorum. Yüce Türk milletinin evlatlarıyla buluştuğunuz her an, yurdumuzu aydınlatma hevesinizin yaşam boyu sizi sarmalaması dileğiyle, yolunuz açık olsun…

 

Sevgi ve Saygılarımla.

 


Eklenme Tarihi : 22-06-2023 14:58:12